Pages

Subscribe:

Labels

Friday, October 1, 2010

Money Money and Probs...

bila aku tak record something, aku pun lupa. sebab tuh la aku boleh
lupa apa nak tulis kat blog ni.betol lah kata seorang imam dalam
khutbah jumaat,
"Ilmu bagaikan binatang buruan, burulah ia.
Tulisan bagaikan tali ikatan, ikatlah dengan kemas"

aku lost bila nak kaitkan 2 ayat diatas. takes time tapi berjaya jugak.

"ikatlah binatang buruan dengan kemas"

oh! maknanya, kalau nak ilmu lekat dalam kepala otak ni, kena tulis!
makes sense! begitulah aku teruja dengan kata-kata imam itu.
bukan senang aku nak dengar khutbah ni.most of the time aku tidur je.
nasib baik tak bedengkur je.kalau tak, skali imam tuh baling tongkat,
tak ke mampos aku. :D

ingat dapat la bergembira bila masuk bulan 10 ni. ye la, duit pun baru masuk.
tapi segalanya berubah. yang ceria menjadi suram. duit kena tolak. aku
dah kena bulan 9. bulan 10 pun kena gak. tapi aku lepak je ar. sebab
9 sebab rambut aku panjang(takde la panjang pon, kan..).untuk bulan 10
boleh katakan semua budak JAD kena kowt.rm50.rm100.rm150+.bising 1JAD.
bukan kami je taw, awie pon taw.siap buat lagu lagi.tragedi oktober!!




bak kata kawan aku,

"Diam-diam ubi berisi, diam-diam besi berkarat, diam-diam ypm elaun kami kena potong."

aku bukan jenis penyabar.tapi aku buat-buat tak tahu je.bila dengar kawan-kawan
aku kena jugak, rasa nak marah.bukan sikit.rm150+!!! apa la kesalahan diaorang
sampai kena tolak banyak sangat! yang muka innocent giler, pakai seluar atas pusat,
rambut sikat tepi pakai spek tebal, pon kena jugak.lagi la tak paham.tapi takpe, ypm
akan keluarkan notis, apa kesalahan kami.sebenarnya, potong tanpa notis tuh la buat kami marah,
kan kawan-kawan?

tertarik dengan perhintungan kawan aku ni,

[ breakfast = rm2]
[ lunch = rm5]
[dinner = rm6]

bila didarab ngan 30hari, 30x(2+5+6) =??
do the maths. rm390. duit kami selepas ditolak, rm380.
haaa, baki dia negative tuh.tuh kira makan basic je.kalo shasha tak bukak, mana kami nak makan?
kat teratak?macam dah nak bunuh diri lintas jalan.dah la kete laju.lori pon sama je.
kalau nak pegi giant ke, duit teksi lagi.dah la teksi mahal.so, mana rasional nya
tak bagi bawak kenderaan?nak pegi bandar shah alam lagi.
sah2 dah memang tak cukup duit tuh.si habib pulak, dia cakap duit dia tinggal rm30!
bapak ah..apa dia nak makan.

tak pasal-pasal si kouhaitachi kena marah.sebab kami macam jadi mangsa keadaan?
apa-apa pon, kita tunggu sesi berdialog dengan pihak penaja.
tapi aku kena gunting dulu ar rambut ni, kang tak pasal-pasal kena saman lagi. :D

6 orang makan katak:

eD said...

duit bonus awal tahun mana pegi? duit tu utk elaun buku actually, tp xyah nak poyo semua buku ypm dah bagi.

Syakir Aziz said...

duit awal tahun dah abis ar.
tak sure lah dpt ke tak ble masuk U2 nnt.hoho.

ayesyaazreena said...

sansei2...hmm..tp, hmm. tah la.
redha je la..:)

btw, ed, bukan semua budak jad orang senang, walaupun ada duit elaun buku tu, mereka ada mokuteki2 tersendiri dengan that money..melalui pengalaman n orang sekeliling sy la..(tapi untuk yang guna wat enjoy tu, taktau la pulak) :PPP

reefqi said...

soudesune..
bnd2 yg ko tulih tu sama je ngn bnd2 yg aku pikir masa U1 dulu.. haha~

money=problems

emy said...

haha..tragedi oktober ye enche syakir??? mmg terbaek..kasik 5 bintang...

Syakir Aziz said...

senpaitachi >
no money = motto taihen.
persoalan sekarang, adakah kita akan dapat menuntut kembali wang yang dipotong?