Pages

Subscribe:

Labels

Wednesday, August 10, 2011

Tips Menulis Esei Bahasa Inggeris : Serius


Assalamualaikum.


First of all,


WARNING : This is not a joke. This is SERIOUS!


Since this entry is about essay, I prefer to write in English so that u’ll understand coz I know some of who already forgot Bahasa Melayu.


Amek ko! Berterabur English aku. Tapi serius aku nak share sedikit pengalaman aku pasal cara nak tulis essay ni. Dulu aku belajar dengan banyak cikgu bagi memantapkan penulisan aku. Dari sekolah tadika lagi tau. Dalam banyak banyak cikgu, ada satu cikgu ni yang aku tabik spring! Dan aku pasti kalau korang pun akan buat benda sama.


Yang berikut merupakan tips asal dari Katak Terbang. Ko ingat aku ni pandai lompat je ke?


1. Start Essay Differently.


Apa maksudnya? “Mula esei berbeza” tuh aku google translate tahu tak?


Okay. Serius ek. Ada beberapa cara nak mulakan essay ni. sebagai contoh, mulakan dengan dialog. Pastu start la cite korang. Gunakan teknik flash back ke. Ingat , kalau da nama flash back kena la guna past tense.


Atau gunakan maksud perkataan, baru masuk cerita ke. Ni contoh aku ek,


“Ali walks to school”


Memandangkan korang dah bermula dengan huruf A, nanti guna la huruf B pulak. HAHA. Ok ni tipu je.


2. Use dialogue.


Aku suke guna dialog sebab macam boleh buat macam macam impression. Biasanya kita akan ;


“Don’t pee here.” She said to me.


Instead of using “said” you can use other words like “mutter” “utter” “whisper” “shout” to explain the action of speaking. Kan? Lebih paham kan.


“HOI!!”she whispered.


Ni ada jugak nak kena penyepak ngan madam neh. Tak sesuai lah! Gunakan ikot keadaan okay?


3. Use bombastic words.



Guna vocabs yang mantap mantap sikit. Yang jarang orang dengar tapi jangan ko merapu sudah. Dulu aku suka baca kamus tebal tuh sebab nanti akan jumpa vocabs baru. Try la and you’ll find that it works! Kena berani. Kalau exam biasa dapat markah rendah pun takpe, asal kan berani mencuba. J rajin rajin la tanya madam.


4. Different words of same meaning.


Macam aku cakap tadi, vocabs tuh penting.


Instead of “Important” guna la “vital” kan? Macam tuh la maksud aku.


“She talks too much.”


Gantikan TALKS tuh dengan vocab lain.


“She bercakap too much.”


Nak kena penampar ke? Meh aku bagi sedaih.


5. Combine three essay into one.


Dulu masa aku nak SPM, aku hafal at least 3 essays dari budak budak yang SPM tahun lepas. Sir ada bagi kat kitaorang untuk belajar cara menulis. Ternyata amat berkesan. So aku hafal la jalan cerita dorang, style dorang. Contoh ;


Permulaan yang sedih à Scene yang gembira à Mendebarkan dan menakutkan à Gembira


Ni adalah gabungan cerita cerita yang mantap mantap aku gabung jadi 1 cerita. So apa yang aku dapat?


English A1 dan GCEO level A2.


Aku tak pandai pun sebenarnya. J


6. Last but NOT least.


Biasa lah kita sebagai orang, cuba mencari kelainan. Even dalam berpakaian. So, kalau nak lain sangat….


Apa kata korang tulis bermula dengan penutup ke permulaan. Memang lain!


Or I rather say that you are freak!


Ikhlas daripada Katak Terbang. Selamat mencuba. Ni contoh esei dari Peter, kawan aku dari OutOfNowhere.


Klik untuk tumbesaran.

10 orang makan katak:

Anonymous said...

interesting! ;)
spendid job katak terbang!

_mauhaha_corner said...

hehehe..:))
klaka..

AesyaZealous said...

fewwitt..ni mesti budak pandai ni...

Capik said...

rasa2..keno beso membca...nk jupo vocab niee....hehee..tp beso tips niee..amat berguna..hahaha...nice2

Miera Aziz said...

Heheheh! Terima kasih cikguuu!! :D

ILA HonEyBuNNy said...

bagus tips neh...

thanks...boleh apply dalam penulisan...

downloads corners said...

nice post!

Daisy Sophia said...

Thank you very much to give such useful tips. May Allah Bless you :)

Unknown said...

If Jimmy was forgotten by history,how do you know about him? WTF LOL.

Anonymous said...

I like the way peter essay. Imagination out off box. Hero isn't in any history book and might never ever documented in american history. He don't no were are Harlem is. That no mean their essay wrong or disrupted. True essay but some mistake geographical and not even interferes some famous person. Haha..any way that essay make me smile in all day.